okunma
1. Daha çok korkutmayın
Korku duydukları zaman bu davranışlarını değiştirebilmek için başka bir şeyi öne sürerek veya korktukları durumla baş başa bırakarak çok korkutmayın. Korktuğu şey karanlıksa koridorda veya odasında gece lambası bulundurarak korkusunu giderin. Bir kedi veya köpekten korkuyorsa oyuncağını alıp alışmasını sağlayın.
2. Onu anladığınızı gösterin
Anlaşıldığını bilen çocuk az da olsa rahatlayacaktır. Onunla empati kurarak yargılamadan,hakaret etmeden, küçük düşürmeden korktuğu şeyle ilgili olarak konuşun,gerekirse kendinizden örnekler verin.
3. Güven duymasını sağlayın
Onları gözleyin, korkularını anlayın ve korkmanın doğal olduğunu belirterek çocuğunuza güven vermeye çalışın. Onlarla daha çok vakit geçirdiğinizde, korktukları durumlarla ilgili konuşup bilgi verdiğinizde yavaş yavaş korkularını aşacaklardır.
4. Korkularını çoğaltmayın
Yalnız kalmaktan ve yatmaktan korkan bir çocuğu kendi yanınızda yatırmayın. Bunu yaparsanız korkusu artacak, odasına gitmeyi hiç istemeyecektir. Bunun yerine kendi odasında ve yatağında kalmasını sağlayın, uyuyuncaya kadar yanında kalın ve ona masal kitapları okuyun.
5. Onu ve korkusunu ciddiye alın
Aileler kendi çocukluklarında da bazı korkular yaşamıştır. Bu sebeple çocuklarınızın korkularını hafife almayın, onlarla dalga geçmeyin. Ciddiye alınmayan bir çocuk çabuk kırılabilir, ruhları zedelenebilir.
Facebook Yorumları